Med hjernen på ferie

Med hjernen på ferie

Ønsker du å være mest mulig til stede i ferien? Da kan det være lurt å rydde plass i hjernen til tilstedeværelse. Og det beste er å gjøre det før sommerdrømmen er i gang.

Endelig er ferien innen rekkevidde! Sol, bølgeskvulp og late dager banker på døren. Jeg skal bare ordne de siste arbeidsoppgavene først, for det er så deilig med ryddig skrivebord når jeg kommer tilbake i august.

Men hvor ryddig må det egentlig være for å kunne nyte ferien til fulle?

Tidligere satt jeg dag og natt for å gjøre klart alt på «to do»-listen min før ferien. Jeg jobbet som en gal – bare for å oppleve å bli syk da ferien endelig startet. Noen som kjenner seg igjen?

Det viktigste for å kunne koble ordentlig av, er at det er ryddig i hodet.  Hjernen vår fungerer nemlig slik at den fortsetter å jobbe med påbegynte oppgaver helt til de anses som løst. Disse vil kverne og gå, og gjøre oss veldig slitne på sikt.

«Kverningen» har å gjøre med et psykologisk fenomen som kalles Zeigarnik-effekten. Zeigarnik-effekten innebærer at vi husker mer fra påbegynte ufullførte oppgaver enn de vi har gjort oss ferdige med. Den ubevisste delen av hjernen husker på alt vi har lovet oss selv og andre å gjøre, men mangler evnen til å løse oppgavene. Det trenger den den bevisste delen av hjernen til. Derfor vil vårt ubevisste sinn jevnt og trutt minne den bevisste delen av hjernen på de uløste oppgavene. Helt til de anses som løst. Og lar vi dette skje blir det så som så med mindful ferie…………..

Så hva kan vi gjøre? Rett og slett skrive ned alt vi må huske, legge en plan – og ta ferie.

Du trenger altså ikke jobbe dag og natt for å fullføre alle oppgavene. Det holder å ta oppgavene ut av hodet. Jeg gjør det slik at jeg noterer stikkord til tankeprosesser jeg er midt oppe i – hva jeg må gjøre, og hvordan jeg tenker at jeg skal løse prosessen. På denne måten tømmer jeg hodet, og gjør plass til virkelig å ta inn feriens gleder.

Lykke til med ryddingen, og GOD FERIE:-)!

«Salige er uvirksomhetens timer, for da arbeider vår sjel» Egon Friedell

Les mer om Zeigarnik-effekten, f.eks.her: psychwiki.com

Følg gjerne bloggen min på hannepaulsrud.com

 

Hanne

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.